fbpx


Fågelvecka i maj - upplev Storsudret
Kom igång med fågelskådning på Gotland när våren är som vackrast och fåglarna sjunger som bäst. Under kunnig ledning av naturguiden Jim Sundberg lär du dig grunderna i fågelskådning och blir bekant med våra vanligaste fåglar. Maj är bästa tiden att uppleva fåglarnas sång och hur du skiljer deras sång från varandra. Fågellokalerna runt Holmhällar tillhör landets främsta och bjuder på en stor variation av rika fågelmiljöer. Här finns strandängar, löv- och barrskog, ängen och alvarmark. Vi blandar exkursioner till vackra fågellokaler i närheten med korta teoripass på gården. Fågelveckan riktar sig till nybörjare, du behöver inga förkunskaper. Även du som har skådat fågel ett tag kommer att få behållning av kursen. Kikare finns att låna – boka i förväg.

Fågelskådning på Gotland

Fågelvecka i maj på Gotland.

Pedagogisk kursledare

Kursledaren Jim Sundberg, erfaren naturguide och ornitolog, bor i Östergarn på östra Gotland. Jim har lett naturresor, studiecirklar och kurser i fågelskådning i över 30 år. Han leder även resor utomlands. Senast till Marocko och Costa Rica. Favovritställen på Gotland är Fårö och Östergarnsholm. Han är speciellt känd för sin pedagogiska förmåga och kunskap om fågelläten. Jim rekommenderar följande litteratur till kursen: Svenssons “Fågelguiden”. Boken finns även som “app” för iPhone och Android.

Naturguiden Jim Sundberg. Foto: Niclas Ahlberg/N.
Vår fågelguide - Jim Sundberg

Fantastisk mat

Under kursdagarna äter vi frukost och middag på Sallmunds. Sylvia Åkerblom, känd för sin kokkonst, står för matlagningen.  Vi bjuds på nybakat bröd till den rika frukosten. Middagarna består av härliga tvårättersmenyer – med inspiration från Frankrike, Italien och Gotland. Ofta med lokala råvaror. Tidigare kursdeltagare lyfter fram maten som ett av de starkaste minnena från majdagarna. Självklart ordnas vegetariska alternativ vid behov.

Fågelvecka i maj: På Sallmunds lagar Sylvia Åkerblom fantastisk mat.
Sylvia Åkerblom bjuder på fantastisk mat under kursen.
Fågelvecka i maj - grönbena (Tvinga glareola). Wood sandpiper. Foto: Jim Sundberg.
Grönbena har vid chans att se ute på Faludden.

Ingår i kursen

  • Fyra kursdagar inklusive exkursioner och teoripass.
  • Frukost och middag, inkvartering i 2-3 bäddsrum. (Hyr lakan/handdukar på plats eller ta med själv).
  • Webbaserad kursdokumentation.
  • Artlistor som vi fyller på efter hand.
  • Kurslitteratur lånar du under kursen.
  • Kikare finns att låna – boka i förväg.

Detaljprogram hittar du här.

Fågelskådning på Gotland 2022

Sallmunds gård, Holmhällar. Söndag 8 maj – torsdag 12 maj.

Sallmunds gård ligger på Storsudret nära Holmhällar. Här bjuds du på fyra sköna och intensiva dagar med fågelskådning på Gotland och fem kulinariska middagar.
Incheckning söndag eftermiddag 8 maj.
Middag 18:30, genomgång.
Kursstart tisdag 08:00.
Frukost serveras från 07:00.
Kursen avslutas med middag torsdag 12 maj.

Fågelvecka i maj: Skärfläcka. Foto: Torsten Green-Petersen.
Skärfläcka. Foto: Torsten Green-Petersen.

Pris och bokning

Pris 7590 kr. Enkelrumstillägg 650 kr i mån av plats.
Boka genom att swisha 1000 kr till 0705884271 (Sten-Åke Pettersson).  Resten av kursavgiften swishas senast 2022-04-24 till samma nummer.

Mer info

Kursinnehållet: Jim Sundberg, info@gotlandnature.com.
Boendet/maten: Sylvia Åkerblom, sylvia@nostra.se.

"En härlig vecka med utmärkt pedagogik där en hel del fastnar efter några dagar. Bra med fältstudier på förmiddagen och teori på eftermiddagen. Fantastisk mat."

Sven Nyberg, Enskede
Scroll to Top