fbpx


Fågelvecka i maj - upplev Fårö


Kom igång med fågelskådning på Gotland när våren är som vackrast och fåglarna sjunger som bäst. Under kunnig ledning av naturguiderna Gunilla och Jim Sundberg lär du dig grunderna i fågelskådning och blir bekant med våra vanligaste fåglar. Maj är bästa tiden att uppleva fåglarnas sång och hur du skiljer deras sång från varandra. Fågellokalerna på Fårö tillhör landets främsta och bjuder på en stor variation av rika fågelmiljöer. Här finns strandängar, löv- och barrskog, ängen och alvarmark. Vi blandar exkursioner till vackra fågellokaler i närheten med korta teoripass på Fårögården. Fågelveckan riktar sig till nybörjare, så du behöver inga förkunskaper. Även du som har skådat fågel ett tag kommer att få behållning av kursen. Kikare finns att låna – boka i förväg.

Fågelskådning på Gotland

Fågelvecka i maj - vi bor på Fårögården.

Pedagogiska kursledare

Kursledaren Jim Sundberg, erfaren naturguide och ornitolog, bor i Östergarn på östra Gotland. Jim har lett naturresor, studiecirklar och kurser i fågelskådning i över 30 år. Han leder även resor utomlands. Senast till Marocko, Costa Rica och Andalusien. Favoritställen på Gotland är Fårö och Östergarnsholm. Han är speciellt känd för sin pedagogiska förmåga och kunskap om fågelläten. Jim rekommenderar följande litteratur till kursen: Svenssons “Fågelguiden”. Boken finns även som “app” för iPhone och Android.

Naturguiden Jim Sundberg. Foto: Niclas Ahlberg/N.
En av fågelguiderna - Jim Sundberg

Två guider kompletterar

Vi tycker att upplägget med två guider funkar bra på kursen. Gunilla är utbildad pedagog och får alltid höga positiva omdömen från sina guideuppdrag. Hon bor i Östergarn på östra Gotland. Gunilla skådat i över 40 år gillar rovfåglar och fåglarna runt omkring oss. Favoritställen på Gotland är Östergarn, Stora Karlsö och vackra platser på södra Gotland (Storsudret).

Nattlyssning

Om vädret tillåter tar vi en kvällstur för att lyssna efter nattens fåglar.

Gunilla Sundberg, GotlandNature. Naturguide och ornitolog.
En av fågelguiderna - Gunilla Sundberg

Fantastisk mat

Under kursdagarna äter vi frukost, lunch och middag på Fårögården. Varje dag serveras frukost med nybakat bröd, pålägg, gröt, yoghurt, ägg, hemgjord müsli, färskt nyrostat kaffe från eget gårdsrosteri – allt som gör en bra början på dagen! Krögaren Kerstin kallar det gotländsk medelhavsmat och använder, så mycket det går, oss av råvaror från lokala producenter. Då blir det både godare och mer hållbart för oss alla. Tidigare kursdeltagare lyfter fram maten som ett av de starkaste minnena från majdagarna. Självklart ordnas vegetariska alternativ vid behov.
Maten under kursen "Fågelvecka i maj" är utsökt med ett stort inslag av lokala råvaror.
Fårögården är känt för sin medelhavsinspirerade crossover matlagning.
Fågelvecka i maj - grönbena (Tvinga glareola). Wood sandpiper. Foto: Jim Sundberg.
Vi har chans att se grönbena på Norsholmen.

Ingår i kursen

  • Fyra kursdagar inklusive exkursioner och teoripass.
  • Frukost, lunch och tvårättersmiddagar, inkvartering i tvåbäddsrum. OBS. Dubbelrummen är trånga.
  • Webbaserad kursdokumentation.
  • Artlistor som vi fyller på efter hand.
  • Kurslitteratur lånar du under kursen.
  • Kikare finns att låna – boka i förväg.
  • Guiderna är utrustade med tubkikare – som alla får kolla i.
  • Enkelrum går att boka mot tillägg 1400 kr.
  • Vi samåker i egna bilar. Ersättning utgår till bilförarna.

Detaljprogram

Fågelskådning på Gotland 2025

Fårögården, Fårö. Söndag 11 maj – torsdag 15 maj.

Fårögården  ligger på östra Fårö. Här bjuds du på fyra sköna och innehållsrika dagar med fågelskådning på Gotland och fyra kulinariska middagar.
Samling söndag eftermiddag 11 maj 17:00.
Middag 18:30, genomgång.
Kursstart måndag 08:00.
Frukost serveras från 07:00.
Kursen avslutas med eftermiddagsfika torsdag 15 maj.

Fågelvecka i maj: Skärfläcka. Foto: Torsten Green-Petersen.
Skärfläcka. Foto: Torsten Green-Petersen.

Pris och bokning

Pris: 8790 kr.

Anmäl dig till kursen  genom att trycka på ”bokaknappen”.

Mer info

Vill du veta mer om kursen? Skicka ett mail!

info@gotlandnature.com
"Otroligt givande fågelkurs. Bra upplägg med mix av exkursioner och teoripass. Jag är supernöjd. Kursledningen är oerhört pedagogiska, lyhörda och och anpassar skådning och teori efter vårt behov. Jims sätt att beskriva fåglarna, upprepar, sträcker upp armen och säkrar att alla hört och sett ger oss mycket."
Eva Lindberg
Örebro

"Tycker att upplägget varit bra med två duktiga kursledare som kompletterat varandra. Riktigt bra upplägg med skådning på förmiddagen och teori på eftermiddagen"

"En härlig vecka med utmärkt pedagogik där en hel del fastnar efter några dagar. Bra med fältstudier på förmiddagen och teori på eftermiddagen. Fantastisk mat."