fbpx

Fågelfotokurs på vackra Gotland


Ta bättre fågelbilder och prova ett fotogömsle.

Fågelfotokurs: Strandskata. Foto: Torsten Green-Petersen.
Strandskata. Foto: Torsten Green-Pedersen.

Denna fågelfotokurs ger dig grunderna! Du får prova att plåta från ett gömsle. I kölvattnet av stadigt ökande fågelintresse liksom allt bättre och ekonomiskt mer åtkomlig fotografisk teknik har intresset för fågelfotografering nära nog exploderat på senare år. Ett intresse som inte minst engagerat naturintresserade kvinnor vid sidan om den tidigare skaran av ofta tekniskt väldigt kunniga män. Vi vill därför med denna fågelfotokurs försöka undvika att fastna i tekniska djupsinnigheter till förmån för själva bildskapandet. 

 

Inte bara teknik

Visst kommer vi att gå igenom de tekniska detaljer som gruppen och den enskilde deltagaren behöver. Men inte utan orsak och hela tiden mot bakgrund av vilken typ av bilder du vill åstadkomma, vilka behov och önskemål du har. Tyngdpunkten kommer ligga på att själv pröva  under handledning och i dialog med övriga deltagare. 

Skärfläcka. Foto: Torsten Green-Petersen.
Skärfläcka. Foto: Torsten Green-Petersen.

Liten grupp med personlig handledning

Vi tänker oss en mindre grupp på fyra till sex deltagare för att bibehålla möjligheten till personlig handledning under kurshelgen. Själva kurshelgen är upplagd som ett växelspel mellan eget fotograferande och gemensamma resonemang kring de bilder vi tagit. Vi har trevligt tillsammans i vacker miljö med korta avstånd till fina lokaler på Sudret. Överlag hyser Gotland unika möjligheter både för fågelintresserade och fågelfotografer.

Fågelfotokurs: Lotta Berg _ en av deltagarna.
Lotta Berg, Skara. "Jättetrevligt, välorganiserat, lärorikt och mycket inspirerande. Rekommenderas varmt!".

Förkunskaper

Du har plåtat med din kamera (systemkamera eller kompaktkamera med tele) i något år. Det kan vara bra om du har hört talas om bländare, tid och ISO. Men inget krav.

Ingår i fågelfotokurs

 • Personlig rådgivning och dialog kring ditt fotograferande.
 • Gruppbaserade diskussioner kring bilder och nödvändig teknik under kursen.
 • Foto i gömsle en morgon.
 • Enkel logi i dubbelrum.
 • 2 middagar, 2 luncher samt matsäck och kaffe/te vid morgonfotograferingarna.
 • Samordning av transport från färja och/eller flyg i Visby.

Plåta vadare från gömsle!

Brushane, Philomachus pugnax. Foto: Torsten Green-Petersen.
Brushane. Foto: Torsten Green Petersen.

Sensommar och höst erbjuder ön sagolika möjligheter att komma nära alla tänkbara vadararter – här passerar samtliga arktiska vadare ofta i goda antal. Annars i landet ovanliga arter som myrspov och kustsnäppa kan ses i goda antal vid sidan av kärrsnäppor, sandlöpare, spovsnäppor och kustpipare. I augusti är artantalet högt och vi kan möta en blandning av vackra ungfåglar vid sidan av t ex djupröda vuxna hos spovsnäppor och myrspovar. Denna tid på året är också rovfåglarnas. Gotland hyser förmodligen världens tätaste örnbestånd. Tematiskt kommer själva fotograferandet dels att handla om gömslefotografering vid havsstränder med vadare, änder och hägrar och dels fotografering av flygande fåglar som måsfåglar, tärnor och änder. Och vi räknar med utmärkt väder. Det får gärna vara stilla, lite disigt om morgnarna med en gyllene sol som rinner upp över havet i öster…

Fågelfotokurs. Kursledare: Torsten Green-Petersen

Om kursledaren

Torsten Green-Petersen är en duktig naturfotograf vid sidan av sitt arbete som psykiater. Han är aktuell med fotopoesiboken ”Fågelns blick”  (2018), med material från Sverige, Spanien och Ungern. Torsten är mycket inlyssnande och pedagogisk. Se mer av Torstens bilder på hans egen webbplats Fågelns blick.

Utrustningstips

Du kommer få prova på att fotografera från gömsle. Det finns ligg- och sittgömslen. Gömslena placeras så nära strandkanten som möjligt för att få bra fotoavstånd till fåglarna. Den grunda strandlinjen är ofta lite sur och dyig. Där kan finnas tång och andra strandväxter. Här följer lite förslag på utrustning du kan ha med. Kontakta gärna kursledningen om du har ytterligare frågor.

 • Oömma kläder.
 • Stövlar/kängor.
 • Regnkläder.
 • Liggunderlag/gummimadrass – det kan vara fuktigt och geggigt i gömslena.
 • Thermos för morgonkaffe/te.
 • Pannlampa.
 • Bärbar dator för lagring och eventuell bildbehandling.
 • Egen kamera med teleobjektiv.
 • Vattentät bag för din utrustning.
Kustsnäppa. Foto Torsten Green-Petersen.

Program

Här hittar du programmet för fågelfotokursen. 

Fågelfotokurs: Unge, skärfläcka. Foto: Torsten Green Petersen.
Unge, skärfläcka. Foto: Torsten Green-Petersen.

Bokning

Fågelfotokurs sommar 2020

Tid: Datum ej spikade. Maila oss en intresseanmälan.
Plats: Ej spikat
Pris: 6900 SEK  inkl moms.
Kursledning: Torsten Green-Petersen, kursledare 070-6475143 och Jim Sundberg 070-3263508.

Villkor för bokning och anmälan.

Lämna en icke bindande intresseanmälan här.